Historie Leiden

2270

Dankzij de internationale lakenindustrie (wol) was Leiden aan het eind van de vijftiende eeuw de grootste stad van het graafschap Holland.

In het jaar 1572 sloot de Sleutelstad, zoals Leiden ook wel genoemd wordt, zich aan bij de Nederlandse opstand tegen de Spanjaarden en werd dan ook kort daarna door de Spanjaarden belegerd. Volgens de geschiedenis bood de toenmalige burgemeester van der Werf zijn arm als maaltijd aan voor de hongerige bevolking, die zich binnen de stadsmuren verschanst hadden. Het lukte de Spaanse overheersers echter niet om Leiden in te nemen en op 3 oktober 1574 werd Leiden ‘ontzet’.

Dit bevrijdingfeest ‘Leidens Ontzet’ wordt nog steeds jaarlijks op 3 oktober gevierd met een groots volksfeest. Daarbij hoort het uitdelen van haring en wittebrood en de traditionele, van oorsprong Spaanse maaltijd, ‘Hutspot’.

Voor het heldhaftige verzet ontving Leiden als beloning, haar universiteit, die de eerste was in de Noordelijke Nederlanden en zich ontwikkelde tot een van de belangrijkste universiteiten van Europa. Er volgden periodes van welvaart en tegenspoed. Na 1815 groeide de welvaart en dat is nog steeds aan de prachtige panden en architectuur uit die periode te zien. Begin jaren tachtig, van de twintigste eeuw, verdwenen de vervuilende industrieën uit de stad en maakten plaats voor moderne hightech bedrijven, zoals onder andere het Leiden Bio Science Park.

In de fraaie binnenstad met haar monumenten en musea, oude steegjes, hofjes, grachten, molens en singels, is veel te ontdekken. Veel kunstschilders, schrijvers en wetenschappers lieten zich in de loop der eeuwen inspireren door de stad Leiden en haar omgeving. Naast natuurlijk Rembrandt, die in Leiden het levenslicht zag, waren dat onder andere Jan Steen, Jan Lievens, Gerrit Dou en nog vele andere bekende fijnschilders uit die tijd.
Maar ook na de zeventiende eeuw bracht Leiden grootheden voort, zoals Theo van Doesburg, die in 1917 de bekende kunststroming ‘De Stijl’ oprichtte in zijn atelier aan het Galgewater.Leiden, temidden van veel stadsgroen, grachten en haar zeventiende eeuwse stratenstructuur, biedt haar bezoekers een veelzijdige terugblik in geschiedenis, kunst en cultuur.