Locatie en Omgeving

Leiden: Stad van Ontdekkingen

Het centrum van Leiden ademt de sfeer van de Gouden Eeuw. Wandelend door de stad, komt het rijke verleden weer tot leven door de grachten, monumentale panden, hofjes en steegjes. Leiden beschikt over een groot aantal musea, schatkamers van kennis, cultuur en wetenschap.

Rembrandt werd hier geboren en leerde er het schildersvak, de medicus Boerhaave gaf hier les en Clusius bracht vierhonderd jaar geleden de eerste Nederlandse tulpen tot bloei in de Leidse Hortus Botanicus.

Het Academiegebouw van de universiteit, de Waag en de Burcht, de statige herenhuizen langs het beroemde Rapenburg, de indrukwekkende Pieterskerk en de Hooglandse kerk, vertellen elk de geschiedenis van Leiden. Het Gilde Leiden biedt diverse wandelingen, maar ook lezingen aan: www.gildeleiden.nl. Ook op de website van de VVV is heel veel informatie te vinden.www.hollandrijnland.nl

De Open Monumentendagen zijn een jaarlijks terugkerend landelijk evenement. Ook in Leiden kunt u dan kennismaken met de vele prachtige monumenten in de stad. Het hele jaar door kunt u bovendien van alles over de Leidse monumenten lezen op www.leiden.nl

In de Leidse binnenstad bevinden zich 35 hofjes. Hier lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Deze unieke plekjes, meestal afgesloten door een poort van al het hedendaagse stadsrumoer, zijn te bezoeken tijdens een van de hofjeswandelingen. De VVV heeft verschillende hofjeswandelingen voor u. Interessante wandelingen door de stad zijn ook te vinden op www.hollandtourguides.nl

Bij Holland Tour Guides vindt u fietstochten, stadswandelingen en nog veel meer. Daarnaast organiseert Holland Tour Guides excursies door heel Nederland.

Op de step door Leiden en omgeving kan ook: www.opdestep.nl

Musea

Geen stad in Nederland beschikt over zoveel musea als Leiden.
De Leidse musea bieden een enorm aanbod aan kunst en cultuur, uit heden en verleden en liggen op loopafstand van het hotel.

Stedelijk Museum De Lakenhal

De Lakenhal bezit collecties oude schilderijen met meesterwerken van Lucas van Leyden, Rembrandt en Jan Steen. In stijlvolle zalen zijn unieke verzamelingen tin, tegels, zilver en glas geëxposeerd.

Meer info en openingstijden: www.lakenhal.nl.
Adres: Oude Singel 28-32, Leiden.

Het Sieboldhuis

In een historisch pand aan de beroemdste gracht van Nederland, het Rapenburg, bevindt zich het Japanse museum: Het SieboldHuis. Hier kunt u  prenten, lakwerk, fossielen, ceramiek, herbaria, munten, kleding, geprepareerde dieren en honderden andere schatten uit Japan bewonderen. Meer info en openingstijden: www.sieboldhuis.org
Adres: Rapenburg 19, Leiden.

Hortus Botanicus

Sinds 1590 is de Hortus Botanicus de studietuin van de Leidse Universiteit. De Clusiustuin, genaamd naar de stichter Carolus Clusius, is een kopie van de eerste aanleg. Vier eeuwen lang verzamelen, verzorgen en bestuderen hebben een schitterende tuin voortgebracht met uiteenlopende uitheemse, onbekende gewassen. Meer info en openingstijden: www.hortusleiden.nl.
Adres: Rapenburg 73, Leiden.

Leiden American Pilgrim museum.

Gevestigd in een prachtig bewaard gebleven 14e eeuwse woonhuis in het centrum van Leiden. Het interieur, met een verzameling van 16e en 17e eeuwse kaarten en etsen, laat aspecten zien van het dagelijks leven in de tijd van de Pilgrim Fathers. Meer info en openingstijden:www.rootsweb.ancestry.com
Adres: Beschuitsteeg 9, Leiden.

The Pilgrim Archives

Historische en genealogische informatie over de Pilgrims. Meer informatie en openingstijden: www.pilgrimarchives.nl

Adres: Vliet 43, Leiden.

Museum Boerhaave

Genoemd naar de legendarische hoogleraar Herman Boerhaave (1668-1738) die de Leidse universiteit tot de beroemdste van Europa maakte. Vijf eeuwen medische wetenschap en natuurkundige experimenten, bijeengebracht in het voormalige St. Caecilia Gasthuis. Meer info en openingstijden: www.museumboerhaave.nl
Adres: Lange St. Agnietenstraat 10, Leiden.

Rijksmuseum van Oudheden

In het Rijksmuseum van Oudheden maakt u kennis met talloze schatten van rijke, oude culturen. De beroemde collectie Egyptische mummies en mummiekisten behoort tot de wereldtop. Archeologische vondsten uit Holland, Egypte, het Midden Oosten, Griekenland en Rome. Meer info en openingstijden:www.rmo.nl.
Adres: Rapenburg 28, Leiden.

Rijksmuseum voor Volkenkunde

Dankzij een reeks verzamelaars herbergt het museum collecties van wereldfaam over uiteenlopende niet-Westerse culturen. Etnologische verzameling – van Indonesië naar Oceanië, China, Korea en Japan en via de Poolgebieden, Noord-, Midden- en Zuid-Amerika naar Afrika, Centraal- en West-Azië. Meer info en openingstijden: www.volkenkunde.nl.
Adres: Steenstraat 1, Leiden.

Naturalis

Naast de grote musea zijn er verschillende kleinere musea en galerieën te bezoeken. Ook even buiten de stad bevinden zich een aantal interessante musea. Meer info via de VVV:  www.hollandrijnland.nl

Op www.museumgroep.nl  vindt u informatie van alle musea en actuele tentoonstellingen.

De kust

Leiden ligt op fietsafstand van Katwijk, Noordwijk en Wassenaar. Achter de schitterende duinen strekt zich een eindeloos strand uit met gezellige strandtenten en een prachtig wandelgebied door bossen en duinen. In Katwijk bevindt zich het Katwijks Museum, waar u alles terugvindt over de roerige zeevisserij die vele Katwijkers het leven heeft gekost, maar het dorp ook mooie zaken heeft gebracht. Meer info: VVV Katwijk.

Kerken

In Leiden zijn veel historische kerken te vinden. Van kleine schuilkerken in woningen tot de immense Hooglandse Kerk en de indrukwekkende Pieterskerk. Er is een wandelroute met gids lang de Leidse Kerken.

Info bij de VVV: www.hollandrijnland.nl

Keukenhof

Op zo’n 16 km afstand van Leiden ligt de Keukenhof. De Keukenhof heeft naast de miljoenen bloeiende bloembollen en fantastische bloemenshows, de grootste beeldentuin van Nederland.

Meer info: www.keukenhof.nl

Molens

Uniek aan Leiden is het aantal molens binnen de stadsgrenzen. Er zijn negen molens, waarvan er een aantal toegankelijk zijn voor bezoekers.

Vlakbij het Rembrandt Hotel staat Molen De Valk, dat tegenwoordig in gebruik als molenmuseum. ‘De Valk’ is een stellingkorenmolen uit 1743. Alle zeven verdiepingen zijn allen toegankelijk voor bezoekers. Meer info en openingstijden: www.molenmuseumdevalk.nl

Houtzaagmolen de Heesterboom, Haagweg 57, tel. 5611236. Open: za 10-16 uur en op afspraak. De molen is vanwege zijn gaafheid een van de topmonumenten van ons land.

Molen de Put, Galgewater, bij de Rembrandtbrug, tel. 5120279. Open: za 11-18 uur, zo 14-18 uur. Meestal is op zaterdag een molenaar aanwezig.

Een speciale stadswandeling voert u langs de negen Leidse molens. Meer info VVV: www.hollandrijnland.nl

Leiden vanaf het water

Dankzij de vele mooie grachten en singels is Leiden ook vanaf het water te bewonderen. Er zijn verschillende soorten rondvaarten, die onder andere vertrekken vanaf de Beestenmarkt, om de hoek van het Rembrandt Hotel. Ook is het mogelijk om zelf een boot te huren van een simpele roeiboot tot een luxe sloep met motor. Vanaf de Haven in hartje centrum en de Zijlsingel gaan grotere cruiseboten door het ‘Groene Hart’ van Holland.

Meer info VVV: www.hollandrijnland.nl

Restaurants en Cafés in Leiden

Leiden is een studentenstad en beschikt over veel gezellige cafés en betaalbare restaurantjes. Daarnaast zijn er natuurlijk ook veel culinaire restaurants, vaak gelegen in schitterende oude panden. Alle denkbare keukens, zoals Thais, Indisch, Chinees, Turks, Frans, Italiaans en Mexicaans zijn vertegenwoordigd en in iedere prijsklasse is er wel wat te vinden. Ook voor een lekkere lunch of een gezellige borrel aan het eind van de middag heeft Leiden genoeg te bieden. Onze receptionisten adviseren u graag.